Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ Δρόμου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 στην πλατεία Φραγκόλιμνας, έχοντας δύο παράλληλους στόχους. Ο πρώτος ήταν η χρήση και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων της πόλης με δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, ενώ ο δεύτερος ήταν η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων και η προσφορά σε αυτούς χώρων στους οποίους μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

Οι τέχνες του δρόμου ήταν πάντα, και είναι, η ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών μέσω της ζωγραφικής, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, σε ένα χώρο όπου ο καθένας μας έχει πρόσβαση και επιλέγει να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οποιασδήποτε συναλλαγής.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:

  • επιθυμεί να αναδείξει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ώστε οι πολίτες στη συνέχεια να αναλάβουν τη δημιουργική τους χρήση,
  • προσπαθεί να δώσει ένα βήμα σε καλλιτέχνες που συχνά νιώθουν αποκλεισμένοι από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, διότι η τέχνη τους δεν είναι “αποδεκτή” (ή ακόμη και διώκεται),
  • φιλοδοξεί να αναδείξει την πόλη της Καλαμάτας, ως μια ζωντανή, πολύμορφη, πολυπολιτισμική και χωρίς αποκλεισμούς πόλη, κάνοντάς τη πιο ελκυστική, τόσο για τους πολίτες της όσο και για τους επισκέπτες,
  • προσπαθεί να αναδείξει τη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση ως μέσο για την καταπολέμηση πολλών παθογενειών της κοινωνίας.

Με βάση του την εθελοντική δράση, με επισκέπτες και καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται να σας παρασύρει μέσα από Γκράφιτι, Skates, Dirt Bikes, Ζογκλερικά, Θέατρο Δρόμου, Χορό, Συναυλίες, Τέχνες Δρόμου, Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, καλλιτεχνικών βίντεο, Εκθέσεις χειροποίητων κοσμημάτων, Ζωγραφική προσώπου, Εργαστήρια Επαναχρησιμοποίησης υλικών, Χαριστικό Παζάρι, Ποδηλατικά δρώμενα και πολλά πολλά άλλα.

Το 2018 γιόρτασε τα 10 του χρόνια και φέτος το 11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας αλλάζει, μεγαλώνει και μεταμορφώνεται σε μια εκδήλωση με πλούσιο περιεχόμενο, που θα αφήσει εποχή στην πόλη της Καλαμάτας!

Όπως αναφέραμε, ξεκίνησε το 2009, ως ένα εθελοντικό φεστιβάλ του οργανισμού νεολαίας και εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ., με σκοπό να προσφέρει ανοικτό πεδίο έκφρασης στις τέχνες και τα αθλήματα του δρόμου. Μουσικές, γκράφιτι, skates, street dance και θέατρο έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης. Μέσα στα χρόνια, ωστόσο, από ένα μικρό φεστιβάλ που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα, σε μια παραμελημένη πλατεία της πόλης, μετατράπηκε σε ένα διεθνές 4ήμερο διεθνές φεστιβάλ, από το οποίο περνούν συνολικά περισσότεροι από 12.000 επισκέπτες.

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω ήταν το τιμητικό σήμα της EFFE κι η ένταξή του στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, μια πολύ σημαντική διάκριση και αναγνώριση του έργου του.

Όσο και να μεγάλωσε όμως, το φεστιβάλ κρατά αναλλοίωτες τις αρχικές του αξίες και συνεχίζει, πάντοτε με κύριο στόχο του να δώσει στις τέχνες του δρόμου τη θέση που τους αρμόζει.

 

Συμμετοχή Χειροτεχνών στο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας 2019

Κάνε Γκράφιτι στο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας!

Κύλιση στην Αρχή